South Street

South Street | Lewes, East Sussex

Designed 2011

Creative contemporary eco-house beside the river Ouse.

This innovative sustainable four-bedroom riverside house won planning approval despite being outside the development boundary and being within a conservation area and flood risk zone.

The hydrodynamic form was inspired by the river Ouse and the flowing nature of water and it’s influence on the landscape. The three dimensional form of the sculptural first floor element was inspired by the geometry of a boat hull, deposited ‘high and dry’ above the flood plain.

The ground floor provides a large open-plan living space and upstairs the bedrooms enjoy views over the river. The master bedroom also features a balcony, walk-in clothes storage and ensuite bathroom.

The cladding materials will be familiar to the area and can be found on traditional buildings in Lewes. The ground floor roadside wall is flint, with the riverside almost entirely glazed. The first floor is clad in vertical timber cladding and as the dwelling is visible from the Downs, it has a green sedum roof to minimise visual impact.

Posted in Residential New Build