Mill Lane

Mill Lane | East Hoathly, East Sussex
Completed 2017

Village house replacing an old bungalow, built to Passivhaus standards.

This 3-bedroom home replaces an old bungalow which previously occupied the site. The new dwelling is built to Passivhaus standards of air-tightness and insulation, making the building very affordable to heat and very low-carbon. It also includes a green sedum roof to encourage biodiversity and mitigate rainwater run-off.

The house features timber cladding which will weather to a silver-grey colour, slate tiles on the roof and a thin band of brickwork around the base of the building. This palette of natural materials keeps embodied emissions low and respects the local vernacular of the village setting.

Client Alex House says: “My wife and I wanted a modest home, but with ample space for a family, and most importantly a comfortable space. We wanted to keep the materials natural and sustainable, to have a minimum impact on the environment and to create a healthier indoor space.

“We did a lot of the site management and construction work on the project ourselves so it was challenging at times, but that was due more to the self-build nature. The biggest benefit was how quickly the timber frame went up! We were also able to reuse the vast amounts of leftovers from the structural timber framing for the noggins and internal studwork, as well the bathroom for building out the studs for the shower. We were able to really reduce and re-use the waste materials, saving thousands in first-fix carpentry bills. We also got a very good understanding of the build’s construction elements and exactly how the walls and roof are made up which has been very beneficial.

“It is very comfortable to live in – the timber forms a strong connection to nature and the use of natural materials creates a ‘biophilic environment’. The timber allowed for thinner walls, whilst achieving low U-Values even with natural Thermafleece sheeps wool insulation, creating a highly insulated, energy efficient home. We wouldn’t change anything about the materials chosen for the construction.”

This house was profiled by Woodworking Crafts magazine in their January 2018 edition. You can read the full article, including other Koru Architects case studies here.

Posted in Projects, Residential New Build