Garden Library

Garden Library  |  Lamberhurst, Kent

Completed 2006

Garden library /studio, Shortlisted for the RIBA Downland Prize 2006.

This sustainable, all-timber garden workspace has been designed for working in light and comfort with minimal heating or artificial lighting. Glazed timber sliding/folding doors and a roof-light flood the internal space with light and allow low winter sunshine to penetrate the building to assist with space heating.

The walls, floor and roof are filled with environmentally friendly recycled newspaper insulation to help retain heat. The timber frame is fabricated from Douglas Fir and the cladding from Western Red Cedar.

“Sitting here in my library with the doors open, serenaded by birdsong… It’s 21degrees inside… Perfect! Very many thanks for your work on the project. Now that the grass and my bank balance has started to grown back I can enjoy this really wonderful working space”.
Richard Platt (client).

Posted in Residential New Build