Bannerlands

Bannerlands | Dadford, Bedfordshire

Won at Planning Appeal 2011

Sensitive development of five new homes in a historic rural area.

These five new village houses within the sensitive rural setting of historic Stowe House provide comfortable family accommodation with beautiful views over the countryside.

The houses have been designed and arranged to give the appearance of a small farmstead with some of the buildings clustered around a shared courtyard. Differing plan forms and orientations give the development an organic form that enhances its attractive landscape.

Although contemporary in design, the houses respect the local vernacular in form, scale and materials and echo more traditional buildings in the area. Use of natural materials such as timber cladding and slate roofs help blend the development into its natural context while also reducing the embodied energy and environmental impact.

“I would like to thank you all very much for your creativity, professionalism and perseverance.I have come to realise that one needs a special fortitude to deal with local government! Together with my partners I am grateful to you all that we have been able to abolish the various roadblocks put in our way.”
Tom Close-Smith (Client).

Posted in Residential New Build